Нова победа за Цветина Пенева!

  Zveti_s_KALIN_TERZIJSKI_  Осмокласничката от СОУ „Хр. Проданов” Цветина Пенева  започна по удивителен начин новата учебна година – с награда от Националния литературен конкурс „Бодлите на таралежите”, организиран за седми път от Фондация „Братя Мормареви”. Жури в състав Калин Терзийски, Бойко Ламбовски и Христо Кьосев присъди първа награда на Цветина в раздел „Есе”. През 2011 Цвети спечели втора награда в същия раздел, но ето че истинският й звезден миг дойде сега! Тъкмо на 15 септември – в навечерието на новата учебна година, тя получи голямата награда в София.

    Управителят на фондацията социологът Кънчо Стойчев пожела на младите автори да не забравят връзката с родината и да развиват не само таланта си, но и чувството си за общност. Христо Кьосев призна, че е научил много от творбите на децата (65 на брой), и че се чувства напълно спокоен за бъдещето ни като народ, след досега с толкова талантливи деца. Писателят Калин Терзийски, журирал детските творби и през миналата година, подчерта израстването (и в духовен смисъл) на младите автори.

    По традиция наградите в ежегодния национален конкурс за проза на името на незабравимия творчески тандем Братя Мормареви са само четири – две първи и две втори за разказ и за есе. Необикновеното в този конкурс е, че заслужилите първо място ученици посочват и свой преподавател, който също получава премия. Цветина Пенева определи „своя личен мениджър” – психолога на СОУ „Хр. Проданов” Росица Иванова да бъде наградена заедно с нея. Писателят Бойко Ламбовски пожела нови успехи на победителите в конкурса и нови срещи с тях! Звучи невероятно, но за трета поредна година деца от Клуб „Литературен Еверест” към СОУ „Хр. Проданов” в гр. Карлово печелят първа награда в някой от разделите. (През 2011 Зара Кънчева победи в раздела за разказ, а през 2012 – за есе).

    А за Цветина Пенева това е четвърта награда от национален литературен конкурс през тази година. Ще очакваме новите й успехи с нетърпение, защото през миналата тя завоюва десет национални награди!