Вълнуващо признание за Йорданка Делева!

Мощна подкрепа от Карлово

Павлина Йосева и Йорданка

 

   Дванадесетокласничката Йорданка Делева, която само за две години донесе на училището ни най-много награди от национални литературни конкурси (над 25!), проведе вълнуваща среща и със софийската публика. В читалище „Добри Чинтулов”, при препълнен салон, за първи път в историята на Клуб „Литературен Еверест” книга на карловски автор в ученическа възраст бе представена и в София! Оказа се, че Дани вече е спечелила сърцето на много софиянци! Нейната първа книга с разкази и стихове „Денят, в който никой не умря” бе вече известна на доста от присъстващите.

     За радостта от досега си с творчеството на Дани първи говори председателят на читалището Владимир Илиев. Той прочете нейни стихове (повечето от които – невключени в книгата) и така припомни на слушателите магията на тяхната младост. След това психологът на СОУ „Хр. Проданов” Росица Иванова представи обстойно творчеството на младата авторка, като го анализира и от психологическа гледна точка. Росица Иванова, която се занимава с пишещите деца в Клуб „Литературен Еверест” призна, че помага в издаването на книги само на онези автори, чието творчество е самобитно и значимо. Тя разгледа основните теми в творчеството на Дани, богатия й език, оригиналната трактовка на вечните човешки проблеми. Централно място в творчеството на младата писателка заемат темите за страданието, смъртта и превъзмогването им в пътя на душите. Дани открива смисъла и в най-дълбокото страдание, но го описва така красиво, че ти се иска да го преживееш отново! Тя доказва, че борбата за свобода и процесът на трансформация и духовно извисяване минават през срещата с мрака и сянката, дори и през смъртта. Толкова много душа има в творчеството на Дани, че си струва цитати от нейните творби да влязат в учебниците по психология! Темите за вдъхновението, творчеството и другата реалност – така необходима на душите ни, за да оцелеят в тази, са също разгледани по неповторим начин в разказите на Дани. Тя прочете една от последните си творби „Очите на поета”, която разтърси слушателите.

     Специалната гостенка на вечерта Павлина Йосева – автор на невероятни стихове, а също така художник и режисьор сподели, че веднага е „залепнала” за книгата на Дани – почти като „любов от пръв поглед”. Тя изтъкна колко тънък психолог е Дани, като напомни, че за да стигне до върха на майсторството, й предстои „много бачкане”! Но такава е съдбата на твореца – да се усъвършенства и израства всеки ден, благодарение и на срещите със своята публика. Бардът Евгени Бенов, вдъхновил всички с песните си разкри, че Дани е сред онези артисти, които имат като че ли патент за сцената. А ние се убедихме, слушайки вълнуващата му китара, че това важи в още по-голяма сила и за него! Проф. Андрей Апостолов поздрави авторката и „нейния ментор” Р. Иванова, като им пожела нови творчески успехи. Той довери, че е спокоен за нашето бъдеще като народ, след като в него продължават да се раждат дарования като Дани.

   Сред публиката имаше няколко карловци, живеещи в София, които споделиха колко са горди с успехите на талантливата си съгражданка и с младото поколение, чиито представител е Дани. Развълнуваната от прекрасните думи авторка разказа за своето вдъхновение, как и защо пише, като благодари на публиката и на организаторите за тази толкова важна за нея среща. Вечерта приключи с много нови запознанства, смях и… надписване на книги.