Голям успех на Националното състезание “ За хляба наш“

hl

Поредно участие и отново награди за продановци в XVII издание на националния ученически празник „За хляба наш…“ – Благоевград, 2015г.

След станалите традиционни перипетии около подготовката и участието за празника, на 28.04.2015г. учениците от СОУ „Христо Проданов“ – гр. Карлово и техните ръководители г-жа Нели Славова, г-жа Веска Ненчева и г-жа Вили Данчева поеха към Благоевград.

Отборът на шестокласниците с ръководител г-жа Веска Ненчева и участници: Цветелина Сиболерска, Христиана Джакова и Елица Христова показаха завидна подготовка и високо ниво на представяне в трите кръга на състезанието „За хляба наш…“

Презентирането на отбора започна със самобитното представяне на характерната за карловския край каракачанска общност от Христиана Джакова с помощта на нейната съученичка Диана Василева, която представи стихотворение на каракачански.

„Ние сме отборът на 6.а клас от СОУ „Христо Проданов“- гр. Карлово. Заедно с моята съученичка Диана Василева решихме да представим пред вас нещо много характерно за нашия карловски край. От десетилетия общността на каракачаните живее съвместно с всички останали хора в нашия край в мир и разбирателство. Заедно празнуваме празниците си, заедно се трудим в делниците си, заедно сме в училище, приятелствата ни са искрени и трайни. Един и същи неща са радост за нас, една и съща българска вода пием, един и същ български въздух дишаме, по една и съща българска земя стъпваме, един и същ български хляб ядем… За хляба наш, насъщен, искаме да ви кажем едно характерно каракачанско стихотворение. Решихме и да сме с типичните каракачански носии, за да ви направим още по-съпричастни с особеностите на нашия карловски край.

Хлябът

Един ароматен топъл хляб

пада от небето.

Едно момче със зелени панталонки

раздава от този хляб на хората наоколо.

Един ангел бял раздава парченца

вяра и ясно небе

Сега всички заедно се държат за ръце,

протягайки ги жадуващо

към небето, вярата и хляба насъщен.

Представянето на двете момичета в автентичните каракачански костюми, тежащи около 30 килограма, изправи публиката на крака и накара специалистите в тази област да проявят нескриващия си интерес към това богатство на нашия край.

След изчерпателните и задълбочени отговори в следващите кръгове на състезанието, трите момичета бяха подкрепени от своите съученички и приятелки: Теодора Иванова, Цвета Нешева, Цвета Шаламанова и Диана Василева, за да представят особената символика на хляба при ритуала Прощъпалник.

Николия Генчева от 2.а клас им помогна в ролята на прохождащото малко дете в семейството.

Елица: Прощъпалникът е характерен обичай за нашия край. Това е празник за малките деца в семейството, които прохождат. След като детето направи първите си стабилни крачки върху родната ни земя, родителите събират всички деца от съседните къщи и празнуват.

Важни в този празник са наредените предмети пред малкото дете, които ще избере. От избора на предмет зависи професията или занаята, който ще придобие малчуганът, когато порасне.

Много важен е и обредният хляб, който присъства на празничната трапеза. Той се замесва от майката още вечерта, с много любов и благопожелания за щастливо бъдеще на детето. „Както е безкраен кръгът на хляба, така да е безкрайно щастието за детето ми.“

След като тестото е престояло цяла нощ и е приело в себе си добрите наричания, сутринта от него се оформя празничният хляб. Върху него задължително се слага отпечатък от просфора, която крие в себе си допълнителни елементи на християнски благопожелания и наричания, които помагат за добрата съдба на детето. Върху хляба може да има стъпка от крачето на детето или други елементи, с които майката измолва добър късмет.

След като детето е избрало наречения предмет и се е разбрало какъв ще бъде занаята му, майката търкулва хляба върху постлания месал. Хлябът трябва да върви напред, за да бъде прав и житейският път на детето.

После хлябът се хваща и се разчупва от две по-големи деца върху главата на прохождащото детенце.

Майката разчупва по парче от празничния хляб и раздава на всяко от гостенчетата. В днешния случай и на журито! А всяко дете е длъжно да даде своето добро наричане като дар за празника на своето малко приятелче.

  1. Теди: Както е направено от здраво зърно брашното за хляба, така да си здраво и ти, мило дете! Както се търкаля хлябът напред, така да върви и животът ти напред!
  2. Цветка Ш: Колкото са прашинките в брашното, от което е замесен този хляб, толкова да са истинските ти приятели!
  3. Хриси: Да е безкрайно щастието ти, както е безкраен кръгът на хляба!
  4. Цветка Н: Както е дебел и пълен хлябът, така да е пълна и дебела кесията ти с пари!
  5. Дидка: С колкото любов е замесила мама този хляб, 100 пъти повече любов да й върнеш!

С участието си продановци за пореден път доказаха високо ниво на подготовка, класа и достойно представяне. Ръководителите могат да се гордеят с възпитаниците си, а учениците да продължат със стремежите си към нови върхове и да дерзаят като патрона на своето училище в трудните житейски уроци!

Всички пътуващи ученици активно се включиха в приготвянето на обредни пити и хлябове. В голямата изложба на хлебни изделия карловци отново оставиха своето присъствие с майсторски приготвените погачи.

Под ръководството на г-жа Здравка Георгиева имаше рисунки, подредени на изложбата за хляба, и макети на хляб. Ученичките Иванка Арабаджийска и Силвия Томанова показаха своите макети на обредни погачи, към които някои се опитаха да посегнат и си отчупят.

Официалното откриване на празника започна с освещаване на хляба от Неврокопски митрополит Серафим и за учудване на карловци, той помнеше миналогодишните им мащабни изяви.

 Достойно беше представянето и на по-големите ученици с танца „ Копаница“ на следващия ден. Невероятно лъчезарни и завладяващи в своя танц на сцената бяха Илиана Иванова от 8.а клас, Габриела Делкова, Лиа Сребрева, Радина Иванова от 9.а клас, Мария Шахънска, Невена Стоянова и Цветелина Желязкова от 9.б клас, Никола Василев и Ива Сотирова от 9.в клас, а Ива, освен като хореограф, показа и завидни организаторски умения.

Учениците изказват благодарности за огромното съдействие, за трета поредна година, на НЧ „Васил Левски“ – с. Климент, с предоставянето на костюми и експонати от етнографската експозиция в музея на селото.

Публиката, придружаваща своите състезатели и танцьори беше неотразима. Всеки състезаващ се мечтае за такава всеотдайна подкрепа!

За добре свършената работа признанието никога не закъснява! Всички участници получиха диплом. Г-жа В. Ненчева получи Диплом от Националния дворец на децата, като ръководител с най-много участници в конкурсите и постигнати високи резултати , за трета поредна година.

Учениците и учителите от СОУ „Христо Проданов“ получиха призовото отличие на Съюза на българските учители тази година за утвърждаване на авторитета на националния ученически празник „За хляба наш…“ като форум за развитие на ученическото творчество.

И още една награда стигна до продановци за успешно и активно участие в XVII НУП ,,За хляба наш…” от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България.

Дългото пътуване беше съпроводено и с посещение на Рилския манастир, където започнаха и плановете за участието на учениците в конкурса през следващата година.

Благоевград… очаквай ни отново!!!