Първо място в националния конкурс „ За хляба наш…”

za_hlqba_2016

  Тази година на 19 и 20 април в XVIII издание на Националния конкурс взеха участие 1 232 деца от цялата страна. Организатори на събитието са Община Благоевград, Обединен детски комплекс, Националния дворец на децата и Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Десетки деца от цялата страна бяха отличени в девет различни категории.

  Безапелационно първото място грабнаха нашите ученици с невероятното изпълнение на български народен танц в направлението за сценично представяне на ритуал, драматизация, танц и песен, свързани с хляба в българските традиции и култура.

  Чаровната шестгодишната Мирослава Сотирова, впечатли журито с артистичното си изпълнение на стихотворение за хляба, в началото на танца и стана любимка на медиите, отразяващи празника.
За десетокласниците Ива Сотирова, Мария Шахънска и Никола Василев да носят и съхраняват българщината в себе си е нещо естествено. Танцовата композиция, която представиха пред авторитетното жури, е израз на отношението им към красотата в българското фолклорно наследство, а публиката в залата многократно и с възторг аплодира изпълнението. И тримата са отговорни, амбициозни и знаещи млади хора, посвещават голяма част от свободното си време на българското фолклорно танцово изкуство, танцьори са във Фолклорен ансамбъл „ Розова долина”, с ръководител Мирослав Василев. Занимават се и с много други дейности, свързани с обществената им ангажираност, но всичко това го правят с желание и мярка.
Учениците ни, с ръководител г-жа Веска Ненчева, взеха участие в изложбата на хляб и хлебни изделия, с невероятно красиво приготвени домашни погачи. Имаха участие с рисунка на третокласничката Николия Генчева. Величка Люртова  презентира много добре своята научна разработка „Хлябът наш насъщен” в ученическата конференция „ Да пребъде хлябът”

   Подготовката, желанието за изява и талантът на децата бяха подкрепени от кмета на Община Карлово   д-р Емил Кабаиванов и в поздравленията за завоюваното първо място, които получиха от него в навечерието на патронния си празник.

  Учениците благодариха за огромната подкрепа, която получиха от Община Карлово и споделиха, че своето постижение и своя връх посвещават на подвига на своя патрон Христо Проданов, покорил връх Еверест точно на 20 април, преди 32 години и винаги ще се стремят да вървят „ Напред и нагоре”!