Обучение по киберсигурност за ученици и родители по инициатива на Кибер отряд „Христо Проданов“ и рецитал за Христо Проданов

 

Творческите идеи на Иван Стефанов от Vа клас не секват! За пореден път той доказа, че държи на думата си и каквото каже, го изпълнява! През миналата седмица, по случай патронния ни празник, петокласници реализираха два проекта, подготвени от  Иван Стефанов – председател на класа.

След двудневното обучение на петокласниците по темите за предпазване от злоупотреби във виртуалното пространство „Киберскаут“, Vа и Vб клас запознаха родителите си с 11-те теми на обучението им, а след това ги „изпитаха“ в игрова форма чрез решаване на казуси, викторина и попълване на анкета. Иван бе подготвил презентация от 108 слайда и бе осигурил аутокю в помощ на участниците. Сред най-интересните теми бяха онлайн тормозът, играта „Син кит“, хакерството, фалшивите новини и др. Като четци участваха Иван Стефанов, Ангел Зоев, Ивиана Маринова, Иванеса Николова, Аника Атанасова, Мария-Луиза Стаматова, Мария Лилова, Савин Вълчановски, Мартин Андонов, Мартина Шушнева (Vа) и Петър Комитов и Цветина Станева от Vб клас.

Едва ли зрителите разбраха колко вечери Иван е прекарал в търсене на материали и в изготвянето на презентациите! Как си е лягал след полунощ, а на другия ден е бил на училище; как е работил и в празничните дни, вместо да почива и се забавлява! Но така живее творецът! Иван реализира поставените си цели, като при това увлича и съучениците си (имам предвид и представлението на класа по случай Световния ден на розовата фланелка). Най-радостното е, че и деца от другия пети клас бяха включени в поредната му инициатива! Така се гради общност, така се защитава кауза, така се воюва за идеи! Чудесно е, че приятелите му съученици го подкрепят и се включват в множеството репетиции1 Петокласниците показват, че могат да разчитат едни на други. Като публика не можем да не се възхитим от добрата организация на поредното представление, режисирано от Иван Стефанов.

Разбира се, по време на проверяване на контролната работа на родителите, осъществено от киберскаутите в съседна на 221 стая, настана голяма лудница – шум, веселие и творчески спорове. Накрая решението бе взето и най-знаещите родители получиха награди – образователни книжки от SafeNet.bg и Unichef.

Но никой не бързаше да си тръгва, защото предстоеше втора изненада: рецитал, посветен на Христо Проданов! Иван бе подготвил презентация и рецитал от стихове на бивши ученици на СУ „Христо Проданов“ за великия българин. Чухме химна на България, както и последните думи на нашия патрон… По време на рецитала на петокласниците звучеше песента „Притури се планината“. Насладихме се и на великолепно стихотворение на Силвия Проданова, дъщеря на алпиниста. Рециталът завърши с думите на Христо Проданов „Там, където има воля, има и път“, произнесени групово от участниците.

Иван Стефанов благодари ни класната си ръководителка П. Близнакова, както и на своите съученици, за помощта с идеи и за участието им в представлението.

Но историята ще има и продължение: на 2 май, отново в 221 стая, представлението ще могат да видят както седмокласниците, така и учители, които не са успели за премиерата. Заповядайте от 13.00 часа!

/Росица Иванова/