Рекламна брошура на английски език за Великден

В навечерието на Еньовден, 8 б клас на СУ „Христо Проданов“ гр.Карлово, профил „Чужди езици“, съвместно с екипа на Туристически комплекс „Старинно Карлово“ и със специалното участие на г-жа Деспа Ненова, главен експерт „Туризъм“ към общината, представиха рекламна брошура на английски език за един от най-големите християнски, духовни и семейни празници на българите – Великден.
Работата по проекта започна с боядисване на великденски яйца в творческата работилница на Бухаловия хан на Велики Четвъртък и приключи с изработване на магически амулети за здраве и любов от седем билки в дюкяна на Патевата Мааза и чаша прясно приготвен лавандулов чай в гостната на втория етаж.

Учениците представиха пред своите домакини най-интересните моменти от работата си като боядисването с натурални бои и уникалната восъчна техника на украсяване на яйцата.

Красиви легенди за възникването на празника на Възкресението звучаха на езика на Шекспир под дървените резбовани тавани на възрожденските стаи и напомняха за отминалото време, когато на същото това място предприемчиви и образовани карловски търговци са сключвали сделки на всички европейски езици.

Илюстрациите върху легендите са авторски и принадлежат на класа.

Рецепта за традиционен великденски козунак допълва представата на чужденеца за ритуалната храна на българите, съхранена през вековете.

Еньовден, денят на лятното слънцестоене и един от най-важните летни празници в българския народен календар, се превърна в кулминация на учебния ден за учениците от 8 б клас. Минаването през Еньовия венец в Патевата къща, изречането на  древни гадания и докосването до уханните билки очарова и изостри сетивата на всички за непреходните ценности, съхранени в родовата памет на нас, българите. И според поверието, всеки отнесе в дома си амулет за лек и благоденствие през цялата година.

Брошурата е предоставена за използване и разпространение в обектите на Туристически комплекс „Старинно Карлово“.