Първи декември – Световен ден за борба със СПИН

%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bd_1_2016%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bd_2_2016

   На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Тази дата е определена през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със заболяване.

   Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка. Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта, като така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването; кръвта, като така изразява болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН; яростта, като така изразява безпомощността, с която се приема заболяване, за което няма окончателно лечение. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.

   По този повод учениците от Младежки парламент при нашето училище изработиха постери и плакат, които поставиха на всеки от етажите. Раздадоха презервативи за да напомнят, че той е единственият сигурен начин за предпазване от СПИН.


%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bd_3_2016