Екскурзия до Батак, Велинград и Пазарджик с ученици от СУ „Христо Проданов“ и една неочаквана среща с наследниците на американския журналист Макгахан, описал кървавото потушаване на Априлското въстание в Батак. Благодарение на кореспонденциите на Макгахан светът научава за зверствата на турците и международната общественост се надига в защита на българите.

В Батак ние потомците на В. Левски имахме спонтанна среща с наследниците на Макгахан. Г-жа Славова проведе един емоционален урок по родолюбие в присъствието на учениците от СУ „Христо Проданов“ и 14-те наследници на Макгахан.
Обиколката на България на наследниците на Макгахан приключи с посещението на Батак, мястото, за което той пише, че е попаднал в долината на смъртта и на хората без сълзи.

След приключване на срещата пред историческия музей в Батак, учениците имаха възможността да разговарят с гостите от Охайо, които отбелязаха, че са усетили искреното отношение към тях и се просълзиха от вълнение. Те благодариха, че историческото минало е съхранено чрез младите потомци на България.