24.02.2013 г. – 70 години от рождението на Христо Проданов

    На 24.02.2013 години се навършват 70 години от рождението на Христо Проданов – първият българин, изкачил връх Еверест през 1984 година.

    От създаването на СОУ „Христо Проданов“ през 1985 година и до днес, ние, учителите и учениците носим с чест името на своя патрон и следваме неговия девиз „Напред и нагоре“.

    Всяка година отбелязваме с достойнство годишнината от неговия подвиг, като тържествата тази година започнаха на 22.02.2013 година, когато от 12.00 часа във физкултурния комплекс на СОУ „Христо Проданов“ се проведе среща-разговор с родствениците му –  Лалка Проданова, Светла Проданова и приятелите му Петър Даскалов и Минчо Милев. Те разказаха какъв е бил той, за неговия силен характер и за саможертвата му в името на поставената цел. Дъщерята на Христо Проданов – Силвия, в интернет връзка по скайп, отправи специално послание към учениците. Петя Колчева – първата българка, покорила връх Еверест, подари филма “Пътят към Еверест” от личния си архив на СОУ “Христо Проданов” и разказа за екстремната експедиция по превземането на Покрива на света. Също така присъстваха Марко Билюков треньор по скално катерене и Злати Марков бивш възпитаник на училището – Балкански шампион в дисциплината скално катерене. Учениците изнесоха кратка музикална програма, отборът по скално катерене направи демонстрации. Прожектиран бе и филмът “Когато има воля, има път” в памет на Христо Проданов, сниман от възпитаниците на училището. Гост на тържеството бe Антон Минев, заместник-кмет на Община Карлово, който пожела на учениците да носят с гордост името на своя патрон и следват неговия девиз: “Напред и нагоре”. В знак на признателност бяха поднесени цветя пред паметника на Христо Проданов в града.  Христо Проданов е български алпинист и планинар. Роден е на 24 февруари 1943 г. в гр. Карлово. Той е първият българин, стъпил на Осемхилядник – Лхотце (8516 м) през 1981 г, първият българин изкачил връх Еверест през 1984 и загинал при спускането от върха на 22 април. Посмъртно е награден с орден „Герой на Народна Република България“. Той е тринадесетият човек в света, успял да достигне до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път — западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни — рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам.

Снимков материал: