Открит урок „Писателите на България“

IMG_8227v vvvv

„Писателите на България”

 ( Открит урок по литература за 2-ри и 6-ти клас)

   В светлите празнични дни след Великден и непосредствено преди 30-тата годишнина на СОУ „ Христо Проданов” в литературен кабинет №320 отново имаше урок- празник за учениците.

   И ако по Коледа празнуваха деветокласниците, то сега откритият урок бе за учениците от 2.а и 6.а клас.

   Какво толкова може да събере и обедини в удоволствието, деца от различни възрастови групи в часа по литература!

  Отговорът е ясен – един час, който  е колкото традиционен, толкова и по новаторски смел, заради събирането на деца от различни възрасти, но еднакво удовлетворени и щастливи от интересните и забавни задачи свързани с живота и творбите на българските писатели. Да, темата която ги накара да учат, да се стараят и забавляват беше – „Писателите на България”.

   Учениците бяха насърчавани от своите преподаватели – г-жа Катя Богойска и г-жа Веска Ненчева при представяне на информация за българските писатели, представена от шестокласниците, а второкласниците трябваше да отгатват името на автора, за да попълнят правилно кръстословицата на бялата дъска и да открият скритата във вертикала дума.

  Втората задача беше свързана с работа в групи, състоящи се от 4-ма второкласници и 2-ма шестокласници. Темпото и точността на изпълнението бяха критерии, с които учениците трябваше да се съобразяват. А попълнените от тях литературни карти бяха прецизно разгледани  и класирани от жури в състав – г-жа Фидалина Христозова, начален учител и г-жа Ваня Аврамова, учител по български език и литература.

  Второкласниците получиха от г-жа Ненчева специални карти, с които станаха почетни гости в тюркоазения кабинет по български език и литература.

   Силният емоционален край на часа, свързан с общите спомени на 6.а клас и тяхната госпожа от началните класове Катя Богойска, съветите, които дадоха на малките си приятели и поднесеният като подарък портрет на  Иван Вазов, доказаха полезността от подобен вид уроци…А кабинетът очаква още такива празници на литературата, заповядайте и вие!