Архив на клуб „Литературен Еверест“

 

Logo_Literaturen_Everestm

9_книги

Новини от клуб „Литературен Еверест“ четете  в категория – Литературен Еверест

Вестници издадени от клуб „Литературен Еверест“

    Творческият клуб „Литературен Еверест” обединява пишещите ученици и учители вече 18 години. Организатор и секретар на клуба, а също така и (ужасен) писател, е психоложката Росица Иванова. Тя работи с децата, които обичат да пишат стихотворения, разкази, приказки или каквото още им хрумне, и се грижи за участието на талантливите в разни литературни конкурси.   

  До момента творците от клуб „Литературен Еверест” са завоювали ДВА ПЪТИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА на Националния литературен конкурс за ученическо творчество „Петя Дубарова” – през 2000 г. Илияна Тодорова покори журито с невероятната си поезия, а през 2007 г. същото направи Пламена Шапкарова с цикъла стихотворения „Никакъв мъж”. След като Зара Кънчева в две поредни години печелеше поощрителна награда за поезия в същия конкурс, през 2012 завоюва ПЪРВА награда с невероятните си стихове! Многократно деца са печелили и поощрителни награди от същия конкурс, както и от много други.

    Поради изключително зачестилите успехи на творците от клуба през  миналата учебна година изобретихме т.нар. „Конкурсен брояч на победите”, с който искаме да ви запознаем.

    До момента имаме издадени три сборника лирика и проза (съвместно дело на учители и ученици), както и трисамостоятелни книги на млади авторки. Сборниците са: „Съцветие” (2001), „Съзвучие” (2004) и „Съзвездие” (2009), а самостоятелните книги на Зара Кънчева „В килера” и на Цветина Пенева „Да не повярваш чак!” излязоха през миналата учебна година ( снимката на книгите).  В 2012 г. се появи сборникът с разкази и стихотворения на Йорданка Делева „Денят, в който никой не умря”. Ето послеслова на редактора в книгата на Дани:

    Обстоен анализ на творчеството на Зара Кънчева направи Р. Иванова в студията си „Вселената Зара”, публикувана в първата книга на талантливата поетеса „В килера”.

„Вселената Зара”

     Kнигата „Да не повярваш чак“ съдържа 21 истории и 10 стихотворения. Ето послеслова на редактора Р. Иванова „Цветина оставя следа”

     Ето и обширна статия за дейносттата на клуба от Росица Иванова с цел споделяне на  добра практика:

                       Цветина Пенева с нова награда!

   На Втория национален литературен конкурс за детски книги, който се проведе в гр. Гоце Делчев, шестокласничката от СОУ „Хр. Проданов” Цветина Пенева спечели Специалната награда на журито за своята дебютна книга „Да не повярваш чак!” – издадена, когато авторката бе едва в пети клас, т.е. на 11 години. Известната детска писателка Петя Александрова спечели другата награда с книгата си „Какво прави вятърът, когато не духа” (Стихотворения и залъгалки за най-малките). Конкурсът бе организиран от Литературен клуб „Акад. Людмил Стоянов” при Народно читалище „Просвета-1865” в Гоце Делчев. Той бе под наслов „Да върнем книгите в ръцете на децата”, като в него участваха 27 автори на детски книги от цялата страна със 34 книги за деца, пълни с разкази, стихове и гатанки.

   Поразително е как малката авторка на невероятни истории от Карлово не се поколеба да се състезава с възрастните свои колеги! И спечели почитатели из цялата страна. Двете наградени авторки си размениха книги и заедно с писателя Иван Мишев, организатор на литературния конкурс в Гоце Делчев, поговориха за особеностите на творческия процес и бъдещето на творците в малкия град. Цветина загуби два дни от училище, за да присъства на награждаването си вечерта на 13 октомври в отдалечения град, но си струваше! Тя чу свои връстници как четат разкази от нейната книга и получи покана да обиколи местните училища, за да се срещне с тях; видя възхищението в очите на учителите на децата, които мечтаеха и техните питомци да придобият смелостта да творят и издават книги. Развълнувана от срещата със своята публика, Цвети почерпи вдъхновение от планинския град да продължи да пише, печели награди и пътува из цялата ни страна!

13 .10.2011г. 


Литературно четене

   Като част от мероприятията по повод  честването на патронния празник на СОУ”Христо Проданов, ученици от клуб „Литературен Еверест”, четоха свои творби в зала „Васил Караиванов” на Община Карлово. Сред най-малките и талантливи участници беше Венцислава Писачева от 3-ти клас,която освен че пише вече от година, спечели последния конкурс на Карловската библиотека „Моето писмо до Дядо Коледа”.

   Училищният психолог Госпожа Росица Иванова награди всички включили се със собствени творби в последния брой на училищния вестник „Еверест” и участниците в националния литературен конкурс „Христо Проданов, сред които е единайсетокласничката Йорданка Делева, превърнала се в гордост на всички преподаватели.
Стефан Златинов е единственото момче в литературния клуб, взело награда от националния конкурс. Той представи свое патриотично стихотворение, посветено на Христо Проданов.
    Госпожа Иванова призова за повече пишещи и четящи хора, които да съхранят културата и духовността в  противовес на паразитното интернет пространство, което предлагайки лесно поднесена и разнородна информация, погубва стойността на истинското слово.
Всички присъстващи имаха възможността да си закупят на символична цена книгата на Йорданка Делева „Денят, в който никой не умира”.

йорданка