Традиционни литературни четения в Клуб „Литературен Еверест”

росица 

       Във връзка с честванията на патронния празник на СОУ „Хр. Проданов” на 10 април 2014г. в зала „В. Караиванов” се проведоха традиционните литературни четения в Клуб „Литературен Еверест” към училището. Представен беше и новият брой на вестник „Литературен Еверест”, в който участват 41 деца от втори до дванадесети клас със свои стихове, есета, приказки и разкази. В литературното издание има и много информация за успехите на учениците във всички области – литература, чужди езици, спорт, информатика и информационни технологии, музика, народни танци, изобразително изкуство, обществени и природни науки. Във вестника са включени и стихотворения на бивши наши ученици, една от които – Пламена Шапкарова, носител на Голямата награда за поезия от Националния конкурс „Петя Дубарова” – 2007 г., днес работи като възпитател при нас и помага на начинаещите автори. В Клуб „Литературен Еверест” по традиция ученици и учители творят заедно, споделяйки вдъхновението и радостта от успехите си.

       Много колоритни са най-малките автори! Второкласниците на г-жа Нели Христова представиха своите весели хрумвания в стихове и проза. За да споделят приключенията им се включиха и третокласниците на г-жа Недка Кръстева с фантастичните си творби за пътешествия дори и в други светове. Но изводът на всички приключенци бе, че по-красива от родината ни няма! Ученици на г-жа Пенка Василевска прочетоха творбите си, вдъхновени от величието на родната история и красотата на природата ни. Стела Караиванова от трети клас, макар и болна, дойде специално за да ни прочете най-новите си творби – тъжната история на един лебед и весело стихотворение за предстоящите игри. Четвъртокласничката Венцислава Писачева изуми всички с разнообразното си и богато на идеи творчество. Цветан Василев, също от четвърти клас, прочете творба, написана в момента на масата пред него! Темата бе можем ли да се измъкнем от капана на ежедневието. Петокласничката Теодора Иванова порази слушателите със стихотворение, посветено на Христо Проданов, написано преди ден. Особено внимание бе отделено и на дванадесетокласниците Йорданка Делева и Ненко Манолов. Психоложката Росица Иванова, която водеше литературните четения, изрази надежда, че бъдещите студенти няма да спрат да захранват духовния живот в клуба с нови творби, по примера на своите предшественици. По този повод бе спомената изумителната Зара Кънчева, студентка по българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, донесла на училището ни 12 награди от национални литературни конкурси със своята поезия и проза! Тъй като на никой не му се тръгваше, срещата продължи с импровизирана дискусия по въпроса кой свят е за предпочитане – реалния или света на мечтите и фантазиите. Чухме стойности аргументи в подкрепа и на двете тези, като надделя стремежа за успешна връзка между световете, което е специалитет на творческите личности!

      До момента творците от Клуб „Литературен Еверест”, които намират фенове из цялата страна и зад граница, са заслужили над 60 награди от национални литературни конкурси! (28 от тях са спечелени от Йорданка Делева). В клуба са издадени 7 книги, като до края на следващия месец предстои да излязат още две – на осмокласничката Цветина Пенева и на абитуриентката Йорданка Делева. Невероятно е, че и за двете млади писателки това ще са вторите им книги! Предстоят ни скорошни срещи на младите автори със своята публика!

     Всички участници във вестника и в четенията получиха грамоти и награди! Радостен е фактът, че много добре написани текстове не можаха да бъдат включени във вестника. Това ни кара да очакваме нови върхови постижения от национални литературни конкурси за пишещите ни деца. Наша грижа е да подкрепяме и следим развитието на литературните ни дарования и да осигуряваме най-добрите условия за разцъфтяването на таланта им. Ще продължим да го правим и занапред, защото творчеството за нас е начин на живот. Росица Иванова благодари на деца, учители и родители за споделените вълнуващи мигове с творчеството на всяко от децата в Клуб „Литературен Еверест”. До нови срещи, приятели!

       Росица Иванова,  психолог