Голям успех в конкурса „Помощта на ЕС за развитие – моят поглед, моите идеи”

q   Дзаньо Минев ученик от 10б клас в СОУ „Христо Проданов“ –  Карлово спечели посещение на Европейския парламент в Брюксел в категорията за мултимедийна презентация на конкурса „Помощта на ЕС за развитие – моят поглед, моите идеи”. Той получи и удостоверение от Югозападен Университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, с което има право да бъде записан в специалността „Политология“ – редовно обучение на университета.

   На тържествена церемония в Информационното бюро на Европейския парламент в София, евродепутатът Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и зам.-председател на ЕНП в Европейския парламент, награди победителите в конкурса, който организира за ученици от цялата страна.

 Темата на тазгодишното издание на ученическия конкурс за есе и мултимедийна презентация беше „Помощта на ЕС за развитие – моят поглед, моите идеи”, разделен в две възрастови категории –8-9 клас и 10–12 клас. Темата е в контекста на 2015 г., обявена за Европейска година на развитието.

   Преди обявяването на резултатите и връчването на наградите, Мария Габриел приветства участниците и гостите на церемонията, подчертавайки, че е важно ЕС да помага на развиващите се страни, защото това е помощ за самите европейски граждани.

   Тази година творбите на участниците в конкурса бяха оценявани от авторитетно жури в състав проф. дн. Лазар Копринаров от Югозападен университет „Неофит Рилски”, доц. д-р Мими Корнажева от Русенски университет „Ангел Кънчев”, инж. Стоян Марков, ръководител на „Европа Директно”- Сливен, д-р Росинка Проданова, продуцент в радио Благоевград, Теодора Евтимова, директор на Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе, Снежана Йовева-Димитрова, експерт в НДФ „13 века България” и Кристиана Добрева-Станкова, председател на Клуба на дейците на културата в Сливен.