Литературно четене

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

   В задушевната и колоритна обстановка на Бухаловия хан, на 16 април 2015 г. Клуб „Литературен Еверест“ проведе традиционната си среща, посветена на творчеството на младите поети и писатели от втори до десети клас. В препълнена зала децата представиха новите си творби в проза и мерена реч пред развълнуваните си учители, а публиката награждаваше малките творци с вниманието си дори и отвън, през отворените прозорци! Аудиторията бе толкова многобройна, тъй като по случай юбилея на училището ни на празника на художественото слово присъстваха скъпи гости – учители по български език и литература от други училища, бивши наши колеги, симпатизиращи на творческите ни изяви, както и бивши наши възпитаници, автори и членове на Клуб „Литературен Еверест“ през годините.
   Под вещото ръководство на г-жа Веска Ненчева, организирала перфектно събитието, през сълзи и смях, публиката се докосна до света на младите автори. Децата ни довериха мечтите си за училището на бъдещето, разказаха ни своите поучителни приказки и невероятни фантастични истории, въвеждайки ни в царството на красотата и доброто. Споделиха с нас своите търсения, открития и размисли върху живота, както и възторга си от подвига на патрона ни Христо Проданов и от примера на други значими за тях личности. Чухме изумителния разказ на петокласничката Венцислава Писачева за дейността на Левски като учител, а есето на Цветина Пенева ни разкри възрожденския дух на днешните учители, които я вдъхновяват и подкрепят в творческия ѝ път. Герои на детските творби бяха както красивата, нежна и чувствителна пеперуда, гордият юначен бор, интелигентният таралеж, игривото коте, суетното мишле Каролина, така и всеотдайната, грижовна майка и магьосницата фея. Трима автори от 3.б клас ни разказаха съвсем различни истории за трите вълшебни ореха, с което сами се превърнаха в магьосници, а гатанката на Стела Караиванова затрудни и най-дълбокомисления слушател… Симона Кичукова прочете мъдра своя приказка, посветена на Мързела, Труда и… женския избор, а Даниела Александрова като с вълшебна пръчица ни омая с фантастичния си разказ. По-големите ученици споделиха любовните си трепети и разочарования. Виктория Цолева ни разкри парадоксалния, труден свят на човешките отношения, а Александра Михалева ни представи откъс от роман, върху които работи…
  Творбите – дълги или съвсем кратки, бяха изслушани с интерес от публиката. Психоложката Росица Иванова разказа за работата и успехите на Клуб „Литературен Еверест“, като сподели възторга си от най-хубавото литературно четене, на което е присъствала! Г-жа Ненчева бе помолена да организира и догодина това важно за творците на СОУ „Хр. Проданов“ събитие. Всъщност най-ценното в дейността на многобройното пишещо братство в училището ни е развитието на уменията и личността на авторите, споделената творческата радост в трудното ни ежедневие и полетите на душата към висините на Духа!
Росица Иванова