Който не познава миналото си, няма да знае бъдещето си!

zanimalnq_2016

   В периода 15.06.2016 – 20.07.2016 година, СОУ„Христо Проданов“ организира лятна историческа занималня. Летните занимания са разнообразни, с игрови и развлекателен характер. Програмата на занималнята включваше занятие под наслов:

   “Кои са майката и бащата на историята?“, което запозна учениците с интересни факти за хилядолетия назад във времето. Машината на времето ги пренесе в света на Херодот и Клио. Занятието за „Изчезналите цивилизации“ провокира участниците сами да откриват тайните на времето. С летните празници и обичаи се запознаха по време на пикник до Апостоловата гора. Набраха еньовски букети и откриха тайните на магиите и заклинанията, които носят билките. С особен интерес и вълнение младите историци се включиха в празника на Лавандулата, етерично – маслените растения и лечебни билки в Патевата къща на Еньовден. Освен възможността да се насладят на народните песни и обичай, посветени на празника, те взеха участие в символичното жънене на лавандула. Изработиха и стенни картички с отпечатък на лавандула. Следващото занятие провокира и много учители да вземат участие – Седемте чудеса на света – кой най – бързо ще подреди пъзела и разпознае едно от чудесата на света? Историята е пълна със страховити истории, важното е, че младите археолози не се уплашиха от темата – Страховитото в историята – гибелната гробница на Тутанкамон, мумии, гробници, загадки. Посещението в град Сопот по време на тържествата свързани с 166 години от рождението на Иван Вазов се превърна в една незабравима учебна екскурзия  и среща с Вазовите герои, лозницата в метоха, която помни дякона Левски и неповторимата атмосфера на Радиното училище. Намериха и нови приятели по време на приятелската среща с учениците от СОУ „Иван Вазов“, Сопот и се запознаха с един Библиотекар – госпожа Цилкова. „Разгледайте отвътре прочутите сгради“ бе занятието, което отключи интереса към тайните на най – забележителните световни архитектурни паметници. Какво е лято без кино, затова и следващата тема посвети участниците в света на документалното кино – „Изумителната история на откритията.“ Приключенията продължиха и със занятието „Забавни приключения с воини и герои. “Младите историци научиха кои са най – великите пълководци, как са воювали викингите и монголите, какво е да си гладиатор, избираха между зулуските воини и тайнствените нинджи. По случай 179 години от рождението на Васил Левски и празник на град Карлово, участниците посетиха различните исторически инициативи. Лятната историческа завърши с участие с рецитал в отбелязване на 139 години от „Страшното” .

   Лятната историческа занималня показа, че учениците с интерес посещават училище дори и по време на ваканцията. Занималнята беше ръководена от госпожа Янка Минева – учител по история и цивилизация в СОУ „Христо Проданов“.