Три национални награди за педагозите от Клуб „Литературен Еверест“

?

   За поредна година творците от Клуб „Литературен Еверест“ участват в ежегодния национален литературен конкурс за учители творци на Издателство „БУЛВЕСТ 2000“ и ИК „Анубис 2000“. И както всяка година, са сред отличените автори, чиито творби са публикувани в сборник. По традиция в конкурса участват над двеста учители, директори и психолози от цялата страна. През 2016 г. одобрените автори за участие в сборника с наградени конкурсни творби са 79 души. Жури в състав: проф. Боян Биолчев, проф. Валери Стефанов и писателят Бойко Ламбовски излъчи отбора на победителите.

   Тази година наградените от СУ „Хр. Проданов“ са трима Стефка Иванова, участвала в конкурса със стихотворения; Росица Иванова, представила се със стихотворение, разказ и есе и Надежда Станулова, чието разнообразно творчество е отличавано и в много други конкурси. Всъщност получените награди от този конкурс станаха четири, защото Надежда получи (за първи път в историята на конкурса!) и отличие за млад автор (до 29 г.) за разказа си „Сами в къщи“.

   Важно е да подчертаем, че в цялата страна няма друго училище като СУ „Хр. Проданов“, награждавано толкова много (във всичките осем до 2016 г. конкурси)! При първото издание на конкурса заслужихме пет награди, а в следващите – по две или три! Може би тук е мястото да споменем, че 13 автори от Клуб „Литературен Еверест“ – ученици и учители, са членове на Конфедерацията на българските писатели, най-младият национален писателски съюз в страната ни, сформиран през тази година.

   Награждаването на учителите творци и представянето на сборника с избрани творби „Слънца по старите тавани“ се състоя в навечерието на Деня на народните будители в София. Вълнуващата среща на пишещите учители се проведе в Националния дворец на културата, в огромния офис на Литературен клуб „Перото“, сред книги и печатни листове, висящи като древни пергаменти около… електрическите крушки, оформящи странни абажури.

   Писателят Николай Табаков цитира Селинджър и пожела на пишещото педагогическо братство да следва завета му, според който „Артистът трябва да се придържа само към собствените си критерии“. Проф. Валери Стефанов подчерта, че субективността на кое да е  жури е неизбежна, но в крайна сметка „целта на участието в един конкурс не е спечелването на награда, а самото представяне и колективното споделяне на думите.“. Разбира се, наградите за творците от Клуб „Литературен Еверест“ са винаги добре дошли, и което е интересно – отдавна не изненадват никого!

Росица, Стефка и Надежда дариха екземпляри от книгата, в която са публикувани творбите им на градската и училищната библиотека.

Желаем нови национални победи на учениците и учителите от Клуб „Литературен Еверест“!

Росица Иванова