„Бербатов” посочи Дзаньо Минев за талант на България

%d0%b4%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d1%8c%d0%be_%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%b2_1

   Две фондации, независимо една от друга, откриха Дзаньо Минев  от 12 Б клас на средно училище „Христо Проданов” в Карлово  като един от най-талантливите ученици на България.  Фондация „Комунитас” избра  момчето и още две негови съученички  – Анастасия Кабакова и Деница Генчева, за да ги включи  в своя проект „1000 стипендии”. Освен финансова част стипендията им осигурява още достъп до професионални консултации и кредит за книги. Месец по-рано фондация „Димитър Бербатов” издаде своята поредна книга за талантите на България за 2015 година. Сред имената на надарените и ученолюбиви ученици е и Дзаньо Минев.

   Всъщност за мен тези признания бяха изненадващи, сподели пред „Марица” младежът.  Неговите занимания са толкова разностранни и всеобхватни, че наистина разкриват един млад талант с големи възможности, твърдят учителките му.  Има интереси в област „История  и цивилизации”. Има постижения в мултимедийните презентации на различни теми и проекти.  Интереса към история  и география събудили у него родителите му, които са учители по тези предмети. Беше естествено – от литературата вкъщи, от разговорите, които  те водя,т а аз слушам, се увлякох по история и география, открито споделя момчето. Към информационните технологии пък нямаше нужда някой да ме насочва – кое днес не е електроника. Допада ми и обичам да правя мултимедийни презентации, разказва Дзаньо. Миналата година защити втори сертификат по английски. Усилено изучава испански.

   Макар интересите на Дзаньо да са многостранни, от една година той е решил да се занимава с медицина. Затова посвещава почти цялото си време на уроци по биология и химия.

Наистина светът е много материален, но ако кажа, че не ме вълнува какво ще спечеля, ще излъжа. Вероятно са много малко хората, които не се замислят какво ще спечелят. Какво мисля аз ли? Това, което казвам аз, е, че  може да искам да съм милионер, примерно, но не да имам скъпа кола или много на брой скъпи часовници, или да ходя по скъпи заведения. Не си падам по тези неща. Това, за което искам да имам пари,  е да пътувам по света, да обикалям света.

   За моята възраст и в сравнение с моите съученици съм обиколил много държави. Бил съм в Куба за 22 дни, ходих в Москва, в Брюксел.

Автор: Цветана ГЕОРГИЕВА-www.marica.bg