Литературно четене по случай деня на народните будители

На 27.10.2017 г. в обновения детски отдел на Общинската библиотека и по покана на Дружеството на българските писатели в Карлово, се срещнаха две поколения писатели! Най-активни бяха творците от Клуб „Литературен Еверест“, водени от Росица Иванова. Със стихотворения и кратки разкази се представиха Гергана Жекова (III б), Мартина Петрова (V б), Филиз Палаз (VI б), Катя Данова (IX в) и Александра Михалева (XII а). Психоложката аргументира тезата си, че будителите новатори работят и днес . Оспорваното от някои съвременници понятие „млади будители“ се налага заради достойнствата на детското творчество, донесло над сто национални и международни награди от литературни конкурси за училището и за града ни. Р. Иванова се спря и на полярностите в отношението към съвременните будители. Очевидно библейската максима, че никой не е приет за пророк в родината си, остава актуална.

Осмокласничката Нели Шапкова от ПГ „Ген. Вл. Заимов“ очарова със своите космически и патриотични стихотворения, а седмокласникът пианист Илия Пиринчиев от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с изпълненията си на пиано.

Децата изслушаха с интерес стиховете на Васко Попов, Върбан Колев, Росица Николова, Красимир Власев, Юлияна Дечева, Иван Нечев, Стоянка Боянова и Михаил Гунчев. Минчо Минчев провокира слушателите с разсъжденията си за аксиоматичността във всяко научно мислене, което обуславя и неговата парадоксалност и недоказуемост… Накрая Михаил Гунчев изрази задоволството си, споделено от присъстващите, че подобни срещи са полезни и трябва да продължат и в бъдеще.

/Росица Иванова/