Отличие за Росица Иванова в Деня на будителите

Награждаването на отличените автори в Деветия ежегоден национален конкурс за учители творци се проведе на 1 ноември в гр. Ловеч. Росица Иванова от СУ „Хр. Проданов“ бе сред 80-те избрани автори, чиито творби бяха включени в сборника „В завоя на залеза“, който бе презентиран тъкмо в Деня на будителите. Присъстваха кметът на Ловеч Корнелия Маринова, зам.-кметът, началникът на РУО – Ловеч, членовете на журито на конкурса проф. Валери Стефанов и писателят Бойко Ламбовски, както и много учители. За доброто настроение се грижеха деца танцьори от Ловеч.

Кметицата на Ловеч, учител по професия, пожела на творците и занапред да бъдат мисионери! Проф. Валери Стефанов провокира присъстващите с тезата си, че българският народ заспива лесно и по този начин „господарите на съня“ печелят битката срещу будителите… Но също така изтъкна, че дефиницията му за будителя като „талантлив човек, който иска да направи нещо за другите“, е напълно приложима и към авторите на сборника. Всъщност споделянето на изкуството е най-голямата награда за твореца, което се случва с помощта на ежегодно издаваните сборници с наградени творби.

През тази година конкурсът бе посветен на творчеството и паметта на писателя Алеко Константинов, убит преди 120 години. Росица Иванова участва с поема и стихотворения. Част от поемата „До… небето и назад“ бе публикувана в блога на конкурса, а в сборника намери място стихотворението ѝ „Към синьото“, също с мото от Щастливеца. Творбата е публикувана и в осмата книга на психоложката „Аз съм…“

За отбелязване е, че всяка година педагози от Клуб „Литературен Еверест“ към СУ „Хр. Проданов“ участват в конкурса на Издателствата „Анубис“ и „Булвест“ и винаги техни творби са включвани в сборниците с избрани произведения от конкурса!

На другия ден допълнителна награда за психоложката бе и запознаването ѝ с величествените Крушунски водопади.