Обучението по програма „Киберскаут“

Четиринадесет петокласници от нашето училище и ученици от СУ „Васил Левски“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СУ „Христо Ботев“ в Калофер, успешно преминаха обучението по програма „Киберскаут“, което се проведе на 6 и 7 март. Учениците бяха запознати с основните рискове в интернет и с начините за справяне с тях. Оттук нататък те ще популяризират наученото сред свои връстници и ще ги съветват как да постъпват при проблеми в интернет.

В рамките на първия ден на обучението учениците се запознаха както с основните опасности в мрежата (като вируси и зловреден софтуер, контакти с непознати, педофили, онлайн тормоз между връстници и фалшиви новини), така и с начините за реакция и превенция (докладване и блокиране, подаване на сигнал на сайта на Центъра за безопасен интернет, осигуряване на екранни снимки като доказателство, създаване на силни пароли, управление на настройки за поверителност в социални мрежи и разпознаване на достоверна информация в интернет).

През втория ден петокласниците бяха подготвени да изпълняват ролите на киберскаута: да бъдат сами пример за отговорно и безопасно поведение онлайн, да съветват своите връстници, които са срещнали проблем в дигиталната среда, и да организират и провеждат дейности за разпространение на новите си знания сред повече други деца.