Гост на общинската библиотека „Д-р Иван Богоров“ в Карлово беше Димитър Димитров

За нас е удоволствие да споделим с вас още един фрагмент от календара със събития, отбелязващи патронния празник на СУ „Христо Проданов“.

По повод 40 години от героичния подвиг на Христо Проданов гост на общинската библиотека „Д-р Иван Богоров“ в Карлово беше Димитър Димитров.

Този вдъхновяващ и обаятелен млад мъж е автор на последната книга, посветена на бележития български алпинист – „По пътя към върха. Историята на Христо Проданов“.

Въпреки че професионалният му път е много различен, авторът на тази биография, проследяваща устрема на бурните реки на алпинизма в България, носи в сърцето си любовта към планината, а особено място там е отредено за Балкана.

Най-красивата и обаятелна, но и най-коварна и непредвидима планина в нашата, благословена с необикновена природа, страна.

Сигурни сме, че възпитаниците на СУ „Христо Проданов“ си тръгнаха от тази среща не само по-богати, но и още по-осъзнати за това колко много, всъщност, значи подвигът на нашия патрон и колко голяма е силата на вдъхновението, което неговият устрем носи.

„Смисълът на историята е да се споделя, да вдъхновява, да изгражда ценности и характер.“ – заяви Димитър Димитров – авторът, който се надява, че тази книга далеч няма да е последната, посветена на един чутовен подвиг и на силата на българския дух.

А ние сме убедени, че възпитаниците на СУ „Христо Проданов“ смело ще тръгнат по стъпките на онези наши сънародници, чиито имена завинаги ще останат в паметта на света.

Стъпвайте смело, деца, вземете си лъч светлина от пламъка на блестящите подвизи на героите и проправете път там, където ви водят мечтите.