Съвместен урок по география и химия

Знаете ли какво е общото между географията и химията? Тези два клона на науката имат изобилие от пресечни точки!
Точно тази на пръв поглед необикновена взаимовръзка бе темата на съвместния урок по география и химия за учениците от IX б и V б.
Под ръководството на учителя по география Нина Станчева деветокласниците подготвиха увлекателна информация, която да представят на по-малките възпитаници на СУ „Христо Проданов“.
Така петокласниците научиха, че голяма част от елементите в Менделеевата таблица прославят конкретни географски обекти, области и страни, и през латинския ни запознават с древните имена на иначе тъй познати места.
Германий, Франций, Полоний, Индий са само част от елементите в периодичната таблица, които носят имената на държави, но само една държава е кръстена на химичен елемент, а не обратното.
Коя е тя?
Учениците разбраха от разказаното за Аржентина. Страната, която получава името си от латинското наименование на химичния елемент сребро.
Повече за Дмитрий Менделеев – великият учен, който открива периодичния закон преди повече от век (1905 г.) и представя своята периодична система, служеща за основа на химията такава, каквато я познаваме днес – учениците научиха от преподавателя по химия Петя Дзанева.
Това, което предизвика фурор сред бъдещите химици от V б клас бе изненадата в края на съвместния урок.
Деветокласниците разкриха пред по-малките ученици как се прави „Слонска паста за зъби“.
А вие дали можете да разчетете формулата, за да я създадете у дома?!