Учениците ни отбелязаха Световния ден за борба с тормоза в училище, известен още като Денят на розовата фланелка, на 8 март, с едноседмично закъснение поради непредвидената снежна ваканция. Доброволци от различни класове раздаваха на входовете на училището розови лентички и брошури. Именно по идея на нашия ученически съвет красивите бляскави лентички с надпис „НЕ на тормоза в училище!“ бяха отпечатани от МКБППМН, ръководена от г-жа Нели Минчева, на която сърдечно благодарим! Отново с нейното съдействие всички училища в общината получиха и голяма рекламна розова фланелка, изработена от винил. При нас фланелката бе залепена на колона до главния вход на училището. Вълнуващо е, когато институциите подкрепят и реализират идеите на децата! Нека това взаимодействие продължи и занапред.

През целия ден деца идваха при Р. Иванова, за да вземат още от розовите лентички. Купонът продължи до края на часовете, но пикът му бе сутринта, когато Филиз Палаз, Наталия Гусева, Пламена Стойнова и Ангел Пейчев от VIб клас, както и Даниела Михалева, Радост Василева и Вилин Куманов (IXа); Никол Бентиули, Галина Симеонова и Миглена Петрова (Х а); Габриела Паунова (IХ г), Мартина Петрова и Ивет Ангелова (V б) и много други желаещи, на които не успях да запиша имената, връзваха розовите лентички на китките на ученици и учители.

Всъщност типичната за децата изобретателност не закъсня да се прояви и бе много забавно да видиш как момчета закрепваха лентите на челата си като пирати или индианци, момичета ги вплитаха в плитките и в косите си като принцеси, а Р. Иванова се опитваше да заснеме цялата тази тържествена суматоха. Едва ли остана дете в училище, което да не е разбрало какъв важен ден отбелязваме днес! Разбира се, от изключително значение е и най-сериозната акция да е придружена с добро настроение и смях! Някои деца взеха по още една лентичка, за да я изпратят на майка си в чужбина или на приятелки от други градове; едно момиче я взе, за да закичи с нея домашния си любимец от вида мъркащи и предящи (котараци), макар че това може да бъде и опасно за животинчето; други размахваха лентичките като знаме, а едно момче в края на деня бе събрало на ръката си над десет лентички, може би подарени от обожателки… Идеята на световния ден съвсем не бе опорочена, напротив – бе доразвита. Защото обичта между хората е най-силното противодействие на насилието!

Проведе се и импровизирана дискусия дали не е по-добре лентичките да се дават… предимно на насилниците, на децата с по-агресивно поведение, но през този ден насилници нямаше! Ако всеки ден се обичаме и уважаваме така, както днес; ако играем, учим и се забавляваме, без да налагаме волята си над околните, съобразявайки се с техните права, както и те с нашите, ще виждаме повече усмихнати лица и по-малко обидени и изолирани съученици. Нека приятелството да тържествува и определя деня ни!

Чудесата в най-розовия ден в годината продължиха благодарение на Иван Стефанов (Vа клас), който сам организира провеждането на спектакъл със своите съученици пред децата от първи клас. Иван, който явно притежава не само лидерски, но и режисьорски талант, успя да състави рекламни материали – плакати, покани и емблеми за тържеството, които бяха раздадени още през февруари. Той подготви презентация по темата, в която имаше всичко – не само информация за деня, но и викторина за малките зрители; видеоклип с насилие – как не бива да се държим със съучениците си; музика, рецитал, метеорологична прогноза… в розово и още хумор. Неговите съученици, всички облечени в розови тениски, рецитираха и пяха, държейки папки с текста или ръцете на приятелите си. Гости на представлението бяха г-жа Маринова, директор на училището, г-жа Дончева и г-жа Минева (пом.-директори), г-жа Близнакова (класен ръководител), учители и възпитатели. Децата от Vа клас възхитиха присъстващите с инициативността и добрата си организация!

Сърдечно благодарим на всички участници в най-мащабната акция досега по повод Деня на розовата фланелка! Възход, успех и много усмивки ви желаем, приятели!

/Р. Иванова, психолог/