Нека бъдем по-добри не само в такива дни!

веса

   Тези благопожелания в навечерието на светлите коледни празници, изпълнени с християнски добродетели и съхраняване на българщината, деветокласници от СОУ „ Христо Проданов” – гр. Карлово отправиха към своите родители и приятели, помогнали им да освежат и обзаведат кабинета си по български език и литература.

   Тържеството, състояло се на 10.12.2014г в така наречения „Тюркоазен кабинет”, беше естественият завършек на няколкомесечния труд и усилия от страна на ученици, родители, приятели и класен ръководител.

   Празничната вечер в литературния кабинет беше посетена и от по –малките братчета и сестричета на деветокласниците. Те поздравиха своите каки и батковци за добрия пример, който им дават със стихотворение за доброта.

   Въплътили се в ролята на древногръцки богове, чиито олимпийски живот изучават в часовете по български език и литература, момичетата и момчетата от 9б клас, чрез видео -презентации запознаха детайлно присъстващите с труда си: от първия им учебен ден заедно в 8 клас; общите им веселби и спечелените награди за училището от областни и национални конкурс и състезания; през летните августовски жеги, които не отказаха ентусиастите да боядисат кабинета си в подтикващия към креативност тюркоазен цвят, до незабравимата срещата с космическата певица, голямата българка Валя Балканска.

   Математическите знания и насоченост в природоматематическата паралелка, учениците успешно съчетават с литературната си пристрастност и почит към традициите. Младите българчета с удоволствие облякоха български носии, пресъздадоха традиционната българска коледна атмосферата и отправиха своите благопожелание за здраве и благоденствие. А българското хоро, извило се в края на литературната програма, накара и „олимпийските богове” да заиграят в ритъма на българската музика.

   Особено емоционален беше моментът с получените поздравления и посещението на бивши ученици на г-жа Ненчева, които вече са добре реализирани и успели в живота млади хора.

   Идеята да направят кабинета си уютно място, в което да откриват чрез книгите истината за себе и си и света, сплоти и обедини учениците от 9. б клас. Приятели – съмишленици и бивши ученици на преподавателя им по български език и литература и техен класен ръководител – г-жа Веска Ненчева, преподавателят им по история – г-жа Славова, дариха томове с литературни произведения, два библиотечни шкафа, така необходимата бяла дъска, портрети на писатели и поети, учебни табла…

   Родителите плътно застанаха до децата си и при ремонта, и при подготовката на тематичното тържество. Изненадата за учениците беше огромна торта от родителите със логото на училището „ Напред и нагоре”.

   Следващите тематични литературни тържества ще са поредният стимул за учениците от СОУ” Христо Проданов” да доказват себе си чрез книгите, които винаги могат да разлистят и прочетат в своя литературен кабинет.

   Нека се научим да прощаваме, нека бавно остаряваме, нека повече да се обичаме, на себе си да приличаме, Нека бъдем по-добри не само в такива дни!