24-ти май – върви, народе възродени

IMG_0312m  IMG_0297m

 Танцов състав с ръководител Недка Кръстева и вокална група  с ръководител Цонка Манолова, при СОУ „Христо Проданов” , се изявиха в празничния концерт в град Карлово по случай 24-ти май.

 Ето как се ражда всеучилищният химн „Върви, народе възродени“.

 На 15 май 1892 година е роден текстът на великолепния химн „Върви, народе възродени“, нека си припомним историята на неговото създаване и да отдадем почит на двамата български просветители и учители, благодарение на които го имаме.

 През 1892 г., големият български писател и общественик Стоян Михайловски, тогава преподавател по френски език в Русенската мъжка гимназия, написва възторженото стихотворение „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи“. Същата година то е публикувано в списание „Мисъл“ в Русе.

 Като български всеучилищен химн обаче, текстът придобива известност, когато 9 години по-късно учителят по музика Панайот Пипков написва мелодията към него. Историята разказва, че това е станало в Ловеч, в час по пеене. Докато ученик от класа четял вдъхновено стихотворението „Св. св. Кирил и Методий“, композиторът внезапно станал и започнал да пише нотите с тебешир върху черната дъска. Още преди да е ударил училищният звънец за края на часа, мелодията била завършена, а учениците я разучили и запяли. На училищния празник я запяли всички.