40 години на върха

Вече 40 години един българин продължава да живее във висините и да ни дава повод с гордост да отправяме поглед към Покрива на света!
За подвига на Христо Проданов са произнесени думи, които със силата си са способни да преместят планини, и са изписани хиляди страници, за да помним, че няма недостижима мечта и че духът е по-силен дори от смъртта.
А днес дори Балканът се смълча и спря дъжда, позволявайки на всички възпитаници на СУ „Христо Проданов“ да изминат пътя от прага на училището до паметника на своя патрон и да отдадат своята почит.
„Търсете българския алпинист, търсете го, дори и век да мине“ – с тези думи започва стихотворението на Атанас Стоянов, което знаем, че отеква в съзнанието на всеки наш ученик, който с чест и високо вдигната глава върви по следите, оставени от един исполин.
А когато думите, прочетени от децата, отекват над шума на реката в подножието на планината техният смисъл още по-ярко блести.
Директорът на СУ „Христо Проданов“ Лука Мачев припомни на всички защо да си наследник на един толкова достоен българин като нашия патрон е чест и привилегия, и призова всички присъстващи да отдадат почит към изключителния му подвиг с падане на колене и едноминутно мълчание.
Благодарим ви, продановци, че пазите жив несломимия дух на едно име, превърнало се в икона за доблест, сила и воля. За нас е чест да ви водим по пътя напред!