Време за равносметка е!

Денят е особено подходящ!
Днес се навършват точно 40 години от гибелта на патрона на нашето училище, на нашия съгражданин и покорител на „Покрива на света“ Христо Проданов и то по изключително трудния маршрут на Западния гребен, при това с траверс по южния склон. Подвиг неизвършен от никого до този момент, а и въпреки напредъка на технологиите, неповторен и досега! Подвиг, извършен от човек – мечтател, целеустремен, решен на всичко, за да изпълни мечтата си.
По това си приличаме с него и ние – учениците, учителите и ръководството на училището, носещо неговото име, стараейки се да бъдем горди негови последователи, носейки в сърцето си неговите завети, съхранявайки паметта му, прославяйки делото му.
По достоен начин отбелязахме 40-годишнината от изкачването на Еверест. В памет на първия български алпинист, покорил най-високия връх, бяха организирани множество мероприятия, в които взеха участие ученици, учители, родители и приятели на СУ „Христо Проданов“.
Апогеят настъпи на 18 април, когато във физкултурния салон на училището бе открита нова, изключително професионално изградена и оборудвана стена за катерене с любезното съдействие на Министерството на младежта и спорта, на дарители от Карлово и региона, на Община Карлово, на училищната общност при СУ “ Христо Проданов“, под вещото ръководство на председателя на Училищното настоятелство Ивелина Георгиева и с безценната помощ на бившия председател на Училищното настоятелство и понастоящем общински съветник Лъчезар Бакърджиев, която стена в близко бъдеще ще посрещне бъдещи балкански и европейски шампиони, както и паметният концерт, в който взеха участие „само“ най-запомнящият се с изпълненията си, посветени на патрона ни, ученически хор под ръководството на маестро Първолета Юнакова и театралната, де юре аматьорска, но де факто професионална с изпълнението си, трупа към СУ „Христо Проданов“ под вещото ръководство на режисьора и артиста от мастърклас Rumen Stoqnov и великолепният сценарист Мариела Коклева
Наред с отворилия врати през октомври 2022 г. плувен басейн, с оборудваните с интернет, телевизор и видеонаблюдение учебни стаи и кабинети, с предстоящото превръщане на четири кабинета в модерно обзаведен СТЕМ център и очакваното още това лято реновиране на наличните спортни площадки, СУ „Христо Проданов“ с високо вдигната глава носи тежестта на девиза на патрона си „Напред и нагоре“!